Tizenhárom

Thirteen / Tizenhárom
2004. január 08.
Bzsu861
Tizenhárom

Catherine Hardwicke tanulságos filmje, a Tizenhárom egy eszményi anya, és annak kezdetben jó tanuló lányának a története, aki a suli menő csajának hatására teljesen kifordul önmagából, és úgy kezd viselkedni, mint aki az őrület határán áll. Az édesanya elszántan harcol azért, hogy kislánya ismét olyan legyen mint régen, és kapcsolatuk is megjavuljon. Tracy, akit Evan Rachel Wood alakít, egy okos, tisztességes lány, akinek élete nem várt fordulatot vesz, amikor barátságot köt a zűrös Evie-vel, aki veszélyes kalandokba sodorja a kamaszlányt, és önmagát is.

Tracy, aki a tinikor kihívásainak próbál megfelelni, és kortársai elismerésére vágyik, bármit megtenne azért, hogy ne legyen szürke kisegér a suliban. Evie ekkor a pokoli kapukat tár fel, és megtanítja arra is, hogyan legyen menő, és miként figyeljenek fel rá a fiúk, hiszen ő annak a mestere, hogy hogyan kell egy srácot az ujjai köré csavarni. Tracy azonban nem olyan lány mint Evie, akit anyja nem szeret, és nem törődik vele, hanem jó családi körülmények között él, és családtagjai azt remélik, hogy szeretetükkel kirángatják a kislányt a drogok, és a csöppet sem ártalmatlan szexuális játszadozások csapdájából.


Egyre mélyebbre süllyed az értelmes lány, és eltökéltségében attól sem riad vissza, hogy piti bűnöket kövessen el, csak azért, hogy Evie elfogadja őt, és barátok maradjanak. Tracy édesanyja, aki őszintén szereti a gyermekét, egyre nagyobb aggodalommal figyeli lányát, és sajnálja, hogy ilyen sötét utat, és egy Evie-féle manipulatív barátot talált magának, ahelyett, hogy a tanulással, valamint jövőjével törődne. Félti a 13 éves lányt attól, hogy nagy veszélybe kerül, ahonnan már ő sem lesz képes kirángatni őt.

Egy őszinte film a tinikor nehézségeiről, a barátokról, a rossz társaságról, a drogokról, a szexuális kalandokról, egy anya harcáról, hogy visszakapja gyermekét- akit úgy érzi elveszített, hisz Tracy már csöppet sem önmaga- és azokról a történesekről, ami miatt sok fiatal a drogot választja, hiszen egyénisége kialakulóban van, és maga sem tudja, hogyan feleljen meg a tinédzser társadalom elvárásainak. Minden korosztálynak csak ajánlani tudom ezt a tanulságos, drámai filmet, amiben sok kaland van, ami nem feltétlenül kell, hogy a tinikor velejárója legyen.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Kritika elolvasva 1 914