Tolkien (Ahol boldog vagy ott otthon vagy)

Tolkien / Tolkien
2019. augusztus 22.
perry
Tolkien

Édesapámnak hatalmas mahagóni íróasztalát, már nem tudom melyik déditől örököltük, négy oroszlán körmös lábon állt és rengeteg fiókja volt. Ez az íróasztal valahogy követett minket családi házba, polgári gangos ház második emeltére. Miközben az idő ez a fura gépezett kattogva járt és meséket, igaz történeteket talált ki . Álmomban láttam apámat munkaszolgálatba menni vászon hátizsákkal a hátán majd vissza onnan 45 kilósan aztán már csak málenkij robotra, és onnan is vissza flekktífusszal megfagyott lábujjakkal visszatérni. Anyámat, aki vagonok mélyéről tért haza az életbe. Csak az íróasztal mint örök utazó képviselte az állandóságot apám íróasztala. Ma már én ülök mellette a kopott zöld bársony írófelület szálait szemlélem. Eszembe jut a gyermekkor a zsámoly amelyen ülök és hátamat az íróasztalnak döntöm és apám mesél, kerek erdőről, tündérekről, boszorkányokról, szemem lecsukódik és már ott is vagyok....
Tudom, mindenkinek van jóformán ilyen története a XX. századból ennek a századnak a lenyomata ott van a zsigereinkben befészkeli magát a tudatunkba és mint szokták mondani ez már a velünk élő történelem.


Ilyen történet Tolkien élete is egy író világa aki meséket , történeteket álmod a lövészárkok sara helyett és tűzokádó sárkányokat a bombák tűzijátékára formálva.
Mert az élet kérem szépen koránt sem mese, mint már beköszönőmben írtam sokunknak hol tragédiák , hol pedig sötét világok jutnak.
Meg aztán melyik az a kor az ember életében amikor a legfogékonyabb: a fiatal kor és a film is ezt követi, amikor korán vesztett apát gyermekként gyászolja, anyja heroikusan küzd a két fiú életének jobbá tétele érdekében. "Ubi Bene Ibi patria" mondja Tolkiennek /Ahol boldog vagy ott otthon vagy/, és ez tényleg nem elcsépelt igazság -bár jelenünkben is elmondhatnám-. A film Tolkien életének első három évtizedét öleli fel:
"Miután gyermekként kitelepítik őket, Tolkien és testvére arra kényszerülnek, hogy Birminghambe költözzenek, ahol a fiatalember kapcsolatba kerül az úgynevezett Tea Club-bal és a Barrovian Társasággal, hogy aztán az ott megismertekkel sírig tartó barátságokat kössön. Művészek, írók, kreatív emberek veszik körül, a csoport magasztos célja pedig az, hogy művészet útján megváltoztassa a világot. Éjszakákat teáznak át nagyokat elmélkedve és vitatkozva a világról, az írók, a művészek és zeneszerzők érdemeiről."

A film átad értékeket melyek már a megfakultnak tűnnek, másokért kiállás, emberség, hűség , szeretet és még sorolhatnám tovább. Ezek az értékek urbánus világunkban ahol sokkal inkább sárkányok őrzik aranyaikat még inkább felerősödnek az író által közvetített emberi értékek.
Ez a közeg és magába szívott mesék és csodavilágok, a gyermekkorból megorzott történetek szolgálnak alapul a hatalmas trilógia megírásához.
A film mint egy csodás kaleidoszkóp ahol színes cserepeket látunk összeállni mintává, úgy ugrál I. Világháborútól, a vidéki Anglia pagonyának világáig, de csak így érthetjük meg az író összetett belső motivációit.

Remélhetőleg a nézők nem Középföld mitikus világát kérik majd számon. Hiszen ez életrajzi film. Bár nem vagyok oda az ilyen típusú filmekért, azt kell írjam a Tolkien szépen megkomponált alkotás.
Aztán ha láttad akkor elő veheted valamelyik regényét és már ott is vagy az orkok, tündék vagy törpék világában. Tudva , hogy ki írta egy olyan ember aki a kitartásra, a barátságra, a bajtársiságra, no és a szerelemre mint kötelező emberi magatartásra tekintett.
Most pedig itt pötyögöm számítógépemen ezt a kritikát apám asztalán, ti pedig ismeretlen barátaim amennyiben kis időtök van nézzétek meg a filmet.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 7
Kritika értékelés 8.7
Kritika elolvasva 1 178