Top Gun: Maverick

Top Gun: Maverick / Top Gun: Maverick
2022. május 26.
rgrg
Top Gun: Maverick

Bevallom nagyon nem örültem a hírnek amikor előálltak, hogy folytatják a Top Gun-t, cirka 35 év után. Miért? Teszi fel az ember a kérdést. Ez bennem is megfogalmazódott, tekintve, hogy a Top Gun-t én befejezettnek nyilvánítottam, de hát nem én vagyok az amerikai pénzember producer, aki csak a profitot nézi. Na valahogy ennél a filmnél is ezt gondoltam, mert ha így nézzük, akkor nincs olyan film amit ne lehetne folytatni.
Pár szóban, ezek a gondolatok fogalmazódtak meg bennem, addig amíg ki nem jött az első trailer. Na ott úgy gondoltam, ha a film is lesz olyan erős mint az előzetes akkor eltekintek a bevezetőmben leírtaktól.
Elmentem a moziba, és megnéztem a filmet. És milyen jól tettem. Először is ezt a filmet én csak moziban való megtekintésre ajánlom. A TV-k, legyen akármilyenek is, nem fogják tudni visszaadni azt az élményt, amit a mozi adott ennél a filmnél.

Na de lássuk a filmet, hogy mi is történt egyáltalán 35 év elteltével. Pete Mitchell százados (ennyi év után sem lépett nagyon előre)m, még mindig a légierőnél van, és ugyanolyan öntörvényűen bánik az amerikai adófizetők vadászgépeivel, mintha az övé lennének (hopp erre az első részben is kitértek). Összerúgja a feletteseivel a port és mit ad Isten visszaküldik Top Gun-ba oktató pilótának, ahol nem nagyon fogadják tárt karokkal, sem az új felettesei, sem az oktatandó pilóták. Itt fel kell készíteni a tesztoszterontól túlfűtött fiatalokat egy majdhogynem öngyilkos küldetésre. A kiképezendő pilóták között ott van a néhai társának Goose-nak a fia, akinek ugyanolyan kis oda nem illő bajsza van mint az apjának volt, és ugyanazt a számot zongorázza a bárban amit az apja is klimpírozott. Ez a helyzet pedig nehéz döntés elé állítja Maverick századost. Előtörnek a múlt sebei, amit az első részben már teljesen lezárt. A sztori az röviden ennyi. Semmi extra. Olyan mintha az első rész történetét egy kicsit feltupírozták volna, és áthelyezték a mostani elvárásokhoz. Nincsenek mélyre ható drámai jellemfejlődések senki részéről.


Na de akkor miért is tetszett a film, és miért ajánlom csak moziba, azért mert a repülős jelenetekkel, olyan magasra rakták a mércét, hogy azt nagyon nehéz lesz megugrani. Legalábbis szerintem. Én is megizzadtam akkor amikor Maverik megmutatta a többieknek, hogyan kell végigrepülni a küldetést. És ez csak egy jelenet volt a sok közül.
Az operatőri munka az kifogásolhatatlan, végig gyönyörű és intenzív képekkel mutatja be a repülést, hogy az milyen cool dolog. Val Kilmer szerepeltetése a filmben valahogy nem illik oda szerintem, de nagyon szép gesztus, és igazán könnyfacsaró jelenet.
Nem értettem azt sem, hogy nem az amerikai légierőnek vannak a legjobb vadászgépei? De ezzel már spoilereznék.
Összességében nézve ez egy tökéletesen fényképezett és vágott akciófilm, ami szórakoztató ugyan, de akár önálló filmként is megállta volna a helyét.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 7
Kritika elolvasva 805