Tőrbe ejtve

Knives Out / Tőrbe ejtve
2020. január 02.
ermak95
Tőrbe ejtve

Az elmúlt hetekben Rian Johnson nevét főleg az új Star Wars film kapcsán lehetett hallani, ami azért is volt fura, mert a rendező a Skywalker koránál már nem működött közre. A rajongók fele ettől függetlenül persze még két év után is kukacoskodott, hogy Johnson így szúrta el Az utolsó jediket, a film úgy lett pocsék, blablabla, de egy nem jól sikerült Star Wars filmtől még nem lesz valaki rossz rendező. A 2019-es Tőrbe ejtve erre talán a legjobb példa, aminél Johnson nem csak rendező, de író és producer is volt.

Képzeljünk el egy olyan helyszínt, amitől az ember akarva-akaratlan Agatha Christie műveire asszociál: hatalmas birtok, egy hatalmas házzal, ami már tulajdonképpen egy kastély, a ház ura egy kőgazdag aggastyán, akit családja jó okkal szerethet, de még jobb okkal akarhatja eltenni láb alól. Ismerős kép, mondhatni kissé sablonos, de mégsem. Elsőre az ember azt gondolná, hogy a film a 70-es évek alkonyán játszódik, azonban nem egyszer betekintést nyerünk a birtokon kívüli világba, ami napjaink teljes mása. A birtok és az azon álló 'kastély' így egy teljesen másik világ érzetét adja, jól visszaadva a főszereplő belső feszültségének egyik fő forrását: azt, hogy a hétköznapi egyszerű emberek életéből hogyan csöppen bele a gazdagok problémákkal, hazugságokkal, álnoksággal és áskálódással teli világába.


Mondhatnánk tehát, hogy Agatha Christie akar lenni a film, de ez nem teljesen igaz. A gyilkosról már az elejétől kezdve tudjuk kicsoda, akárcsak a Columbo filmekben. Maga a detektív is inkább emlékeztet minket Columbora, mint Hercule Poirot-ra, de meghatározó különbség, hogy bár tudjuk ki a gyilkos, a film cselekménye nem teljesen a gyilkos elkapására épül. Columbohoz hasonlítani a Daniel Craig által megszemélyesített Benoit Blancot pedig azért sem teljesen helytálló, mert a kicsit csetlő-botló detektív sok helyzetben inkább hat egy sokkal komolyabb Clouseau felügyelőként. A film készítői ahelyett, hogy választottak volna a három ismert krimi alapsablon közül egyet (komoly krimi, mint Christie művei, könnyedebb krimi, mint Columbo, vagy krimivígjáték, mint a Rózsaszín Párduc), inkább összegyúrták a hármat egy olyan filmmé, ami könnyedebben indul, de a végére egyre csavarosabb lesz, egyre váratlanabb és sötétebb fordulatokkal, miközben itt-ott megenged magának egy kis fekete humort.

Mindezt megkoronázták egy sztárparádé szereplőgárdával: Daniel Craig, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Chris Evans, Ana de Armas, Christopher Plummer. Az egyetlen karakter, akire panaszt lehet tenni, az a kissé bugyutának tűnő járőr, aki mindig ott lohol a detektív és a hadnagy mögött, de mivel érdemi szerepe egyáltalán nincs a történetben, ezért egyszerűen csak beleerőltetettnek érződik.

Az egyetlen egy problémám a film elejével volt, mikor a szereplőket kihallgatják és a nevük úgy jelenik meg a vásznon, mint a Big Brother és hasonló reality műsorokból ismert interjúk során. Ezzel önmagában nem lett volna baj, ha a szereplők vallomásaira épült volna a film, de ez itt csupán egy jelenet erejéig tartott, rövidtávú értetlenkedést és fejvakarást váltva ki a nézőből.

Összességében tehát a Tőrbe ejtve egy remek film, és felteszi bennünk újra a kérdést: miért készül utóbbi időben olyan kevés krimi, ha közben ilyen filmeket tudnak forgatni Hollywoodban?

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.2
Kritika értékelés 8.8
Kritika elolvasva 3 729