Uncharted

Uncharted / Uncharted
2022. február 10.
ermak95
Uncharted

Érdekes utat járt be az Uncharted film. Rendezőt rendező követett, a forgatókönyvet is többször átírták, adaptáció helyett végül az előzménytörténet mellett döntöttek az írók, és persze a COVID is hatással volt az egészre (mint mindenre az elmúlt két évben). Aztán csak megérkezett, és bár nem lett egy nagy durranás, a video-játékok alapján készült filmekhez képest egy kifejezetten jó mozit kaptunk.

Ha visszatekintünk az elmúlt tíz-húsz évre, a video-játékok filmadaptációi valahogy sohasem sikeredtek kifejezetten jóra. Uwe Boll borzalmas próbálkozásai, mint a House of the Dead vagy a BloodRayne nem csak értékelésekben, de bevételben is csődöt mondtak. A Kaptár (Resident Evil), a Prince of Persia, az Assassin's Creed és a Warcraft ezekhez hasonlóan vegyes fogadtatásban részesültek a kritikusok és nézők oldaláról egyaránt, de legalább a producerek annyira nem panaszkodhattak a bevételek tekintetében.

Éppen emiatt máig az Angelina Jolie főszereplésével készült két Tomb Raider képviselt egy afféle értékszintet, legalábbis szerintem. Bár azok sem voltak különösebben kiemelkedő filmek, a felsoroltakhoz képest messze a legjobbak voltak történet, rendezés és színészi alakítás szempontjából, míg igyekeztek minél hűebbek maradni a játékok világához. Legutolsó azért hangsúlyos, mert nem egy játékból készült film szereti ignorálni az eredeti alapanyag jelentős részét, gondolok itt főleg a 2010-es Prince of Persiara, ami bár a 2003-as játék alapján készült, arra csak legjobb pillanataiban is alig emlékeztetett.


Az Uncharted ezek után egy kellemes meglepetésként ért, bár őszintén megmondva zéró elvárásom volt a fent felsoroltak miatt. A film a harmadik rész legikonikusabb jelenetével indul, majd innentől kezdve főleg a negyedik rész, az A Thief's End feldolgozása, előzménytörténet köntösbe bújtatva. Egészében véve kifejezetten jól visszaadja a játékok hangulatát, főleg az akciójelenetek.

Két komoly hibája azonban van a filmnek: a lőfegyverek hiánya és a bárgyú érzelgősség. Az első esetében szerintem két kezemen kényelmesen megszámolom hányszor sült el fegyver a filmben. Oké, ennek megvan az a mentsége, hogy ez előzménytörténet, tehát ez a Nate még nem az a Nate aki egy pisztollyal és egy tárral átverekszi magát egy zsoldos osztagon, viszont az Uncharted játékok lényegi részének felét tagadhatatlanul a lövöldözések adták.
A második esetében Nate és Sam testvéri kapcsolata sikeredett igen fárasztóra. Az, hogy mennyire hűek a filmbéli karakterek az eredetiekhez az egy dolog, bár messze jobb a helyzet, mint más játékból készült filmek esetében. Azonban Nate és Sam mélyre és komolyra felépített kapcsolata a negyedik játékban itt nem kap helyet, van helyette egy szörnyen klisés és fájóan bárgyú visszaemlékezéssel összekötött motivációs szál, ami már-már sértőnek érződött a Naughty Dog különösen jól megírt forgatókönyve után.

Röviden az Uncharted egy szórakoztató film lett, könnyed kikapcsolódás, amitől ha nem várunk sokat, még meg is tud lepni minket.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6.4
Kritika értékelés 8.8
Kritika elolvasva 1 289