Valami Amerika 3

Valami Amerika 3 / Valami Amerika 3
2018. február 15.
Kristóf József
Valami Amerika 3

2002-ben a Valami Amerika egy friss, pörgős, szórakoztató vígjáték volt, melyre aligha lehetne haragudni. A 2008-as Valami Amerika 2 egyetlen, de annál nagyobb hibája volt hogy szinte ugyanaz volt mint az első rész, legalábbis történeti szempontból, és felépítésileg biztos. Mégis összegzésében a 2. részt kidolgozottabbnak, izgalmasabbnak találtam, és valamennyivel jobban is tetszett mint az előd.

Mikor bejelentették a 3. részt, ismeretségi körömből talán egyedül én voltam izgatott miatta. Majd jött az első teaser, mely 6-os karikával (6 éven aluliak számára nem ajánlott) fémjelezte az alkotást. Az első előzetesért nem voltam oda, a második volt az amely után már újra izgatottan vártam a tesók újabb kalandját. Nos...van egy jó hírem: A Valami Amerika 3 jó lett, de néhány pontján csak épp hogy valami. Már vagy 5 éve nem jöttem ki ilyen frissen, feldobottan moziból talán, de sajnos maradéktalanul elégedett azért nem voltam.

A Várnai testvérek élik így-úgy minden napjaikat, mikor a szélhámos Alex újra felbukkan. A 3 testvér belekerül Bala és Toni párharcába, majd börtönben is találják magukat. Persze a kinti világban is folynak az események, illetve a börtönbe szépen lassan mindenki bekerül. 2 óriási probléma van a filmmel: egyrészt, hogy karakterei semmit, de semmit nem változtak 2008 óta. Tamás még mindig nagy rendezői karrierről álmodik, Ákosnak még mindig a fülén folynak ki a hormonjai, Andrással pedig ezúttal, szerelmi bánata közepette találkozunk. Tehát kimondhatjuk: kedvenc karaktereinkkel 10 év alatt SEMMI, DE SEMMI NEM TÖRTÉNT. És ez nagy hiba.


A másik nagy negatívum, az nálam az, hogy a sztori ezúttal is ugyanaz. Megint itt van a három lüke testvér, megint itt van Alex, megint itt vannak a régi szereplők, és MEGINT jön egy rakat új. Ennek is ugyanaz az eleje, a közepe, a vége. De meglepő módon a Valami Amerika harmadszor is egy pici extrával fűszerezve ugyanazt előadva: szórakoztat.

Oké, igen, perverzebb mint bármelyik eddigi magyar származású film, kicsit olyan is mintha Herendi Gábor egy csapat kamaszt célzott volna meg filmje közönségének. No de persze nem minden pillanata gyerekes, sőt. A filmre a szórakoztató után, még a vicces kifejezés a legjellemzőbb. Nem mindegyik poénja talál be, de a legtöbb megnevetteti a felnőtt közönségét is. Az akciójelenetek (mert biza ez egy akció-vígjáték) jól megvannak csinálva, és például az első ilyen, nem hogy csak izgalmas, de vicces is, és azért ezt így ötvözni nem mindenki tudja.

A Valami Amerika filmekre általában jellemző volt, hogy minden karakterét megtudja szerettetni a nézővel. Biza ez a szabály alól a 3. rész sem kivétel. A régiek az újakkal egyaránt fantasztikusak, rendkívül jól működnek együtt a vásznon. No persze a színészek se akárkik. Kis túlzással minden ismert magyar ember belekerült a filmbe. Még a magas nézőszámot azzal is bebiztosították, hogy statisztáztak egyet hazánk legismertebb YouTube-erével, Dancsó Péterrel. Meg persze a Halott Pénz száma is bőven hozzáad majd ahhoz, hogy a sok fiatal tolongjon a moziban a film miatt. Nem mondom hogy ennek nem így kell történnie. Fantasztikusan szórakoztat, izgalmas is volt néhol, így én tényleg tiszta szívvel ajánlanám az első két rész kedvelőinek, és annak is aki csak egy laza szombat délutáni szórakoztató mozira vágyik.

Ezen embereknek nem fog csalódást okozni a Valami Amerika 3, és bizonyára a kasszák terén sem Herendiéknek. Remélem lesz Valami Amerika 4, hogy legalább a karaktereken valami normális változás bekövetkezzen, mert őszintén szólva néhol mintha itt kreténebbek lennének mint 16 évvel ezelőtt... De ez szórakoztató kreténség.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 4.5
Kritika értékelés 8.5
Kritika elolvasva 2 444