Veszélyes kölykök

Dangerous Minds / Veszélyes kölykök
1996. február 01.
Bzsu861
Veszélyes kölykök

A Veszélyes kölykök című amerikai filmdráma, mely Michelle Pfeiffer főszereplésével készült, egy megtörtént eseményeken alapuló történet az iskolai "gettó kölykök" által teremtett pokolról, melyet a főszereplő tanárnő nap mint nap átél a velük töltött idő alatt. Az, hogy az energiabefektetés megtérül-e valaha kezdetben kérdéses, de LouAnne Johnson tanárnő, aki 9 év után leszerel a haditengerészetnél, és tanárként kezd el dolgozni, hogy megpróbálja ezeket a csiszolatlan elméket a jó útra téríteni.

A filmet John N. Smith rendezte, forgatókönyvét Ronald Bass írta, zenéjét pedig nem más, mint a 90-es évek leghíresebb rappere Coolio szerezte. LouAnne Johnsonnak egy régen dédelgetett álma válik valóra, amikor elkezd tanárként dolgozni egy rossz hírű iskolában, ahol a diákok a drogok, pia, és a bandaháborúk között próbálnak meg teljesíteni az intézményben, ahol talán jobb ember válhat belőlük a lelkes tanárnő által. A nő, aki addig a haditengerészetet szolgálta rájön, hogy nehéz feladat előtt áll, ugyanis már első osztálya gyökeresen megváltoztatja addigi életét, és elképzelését a középiskolás diákokról.


Ezek a gyerekek bár látszólag őszinték, de nagyon nehéz körülmények között nevelkednek. Annak ellenére, hogy szinte felnőttek, mégis csak tinédzserek, akiknek nem csak a szokásos problémákkal kell megküzdeniük a mindennapok során. Az észak-kaliforniai középiskola merőben más mint ahogy azt legmerészebb álmaiban is gondolta volna a jólelkű, szigorú tanárnő. Ezek a veszélyes, kemény kölykök szomjaznak a tudásra, és legfőképpen a dicsérő szavakra, hiszen otthon mindebben nem lehet részük, ugyanis nem törődnek velük, hisz szüleik a létfenntartásért küzdenek, őket pedig elhanyagolják.

Itt jön a képbe LouAnne, aki képes arra, hogy dicsérő, szép szavakkal a jó út és a tudás felé terelgesse első osztályát, mely hatalmas kihívás a számára. Ezeket a nehéz sorsú fiatalokat azonban az élet arra már megtanította arra, hogy senkinek ne higgyenek, valamint, hogy soha senkiben ne bízzanak meg feltétel nélkül. Amikor már teljesen reményvesztetté válnak, akkor érkezik közéjük LouAnne, aki tanár létére megszeg minden eddigi szabályt, és egy merőben új, saját tantervet dolgoz ki számukra, és a korábbinál sokkal színvonalasabb órákat tart, melyeket követően nagyon magas követelményeket állít eléjük.

LouAnne-t azonban mélységesen felháborítja az a tény, hogy diákjai milyen könnyedén fogadják el a kudarcot, valamint nyugszanak bele a vereségbe, mert ez már hozzátartozik a keserves mindennapjaikhoz. A tanárnő azonban csellel, jutalommal és játékkal ráveszi őket arra, hogy tanuljanak, és elérjék saját képességeik maximális szintjét. Aki még nem látta a 90-es évek legjobb drámáját, az feltétlenül tekintse meg azt. Mindaz, aki kíváncsi arra, hogy valójában a legrosszabb gyerekek is belülről milyen értékes, és jó emberek lehetnek, számukra ajánlom ezt a különleges filmet.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 10
Kritika elolvasva 1 842