Viharsziget

Shutter Island / Viharsziget
2010. március 04.
Spawn
Viharsziget

Nos, talán két DiCaprio film van, amit igazán kedvelek. Közös vonásuk, hogy mind a kettő egy eldugott, majdnem mindentől távol eső szigeten zajlik. Az egyik a part, a másik pedig ez, egy igazi vérfagyasztó, realisztikus thriller, a régi Amerika Massachusetts-ének partjainál, egy elszigetelt elmegyógyintézetben játszódik. Címe: Viharsziget.

A történet összetettségét, bonyolultságát jellemzi, a skizoid hangulat, mely a műfaj sajátja, hiszen egy eltűnt (szökött) beteg ügyében kirendelt nyomozó, maga is (és valószínűleg a néző is) kétségekkel küzd. Nehéz a történetet egyértelműen felfogni, viszont jókat lehet beszélgetni, vitatkozni róla. Egyfelől olyan érzésünk van, hogy az orvosokkal történt valami, és a betegek vették át az intézet irányítását, másfelől kísért a múlt, mind történelmileg, mind a szereplők fejében: Ma már tiltott agyműtétek, lobótómia, elektrosokk terápia és egy életen keresztül történő elzárás, a legkevesebb, amit a szigetre tévedők kaphatnak, és úgy tűnik ez alól a nyomozó sem mentesül.


Pánik, félelem, és paranoia hatja át a filmet, talán a Gótika c. műalkotás volt hasonló hatással rám, ám ez a mű sokkal inkább ragaszkodik a műfaji és történelmi elemekhez, alapokhoz hiszen az elszigeteltség és távolság alapvető eleme, ennek az egy helyszínre épülő vérfagyasztó thrillernek.

Hitchcocki tökéllyel állunk szemben, és szikékkel, pszichoaktív szerekkel, a hidegháború örökségeként ránk maradt rémülettel és fenyegetéssel. Azt hiszem egy kötelező agyműtét mindenkinek. Ez egy olyan történet, amin keresztül kell esni. Nehéz dönteni: A megmásított, vagy a valós dokumentumok a borzalmasabbak, vagy mindaz, ami jelenleg történik?

Szóval két rendőrbíró, orvosok, ápolok, és a viharsziget, a maga titkaival (amit szeretne megtartani magának) és rejtélyes világítótornyával. A filmet átható feszültség rendkívüli. Bár a történet szerint 1954-t írunk, mintha valóban 1912-ben járnánk...
Ha egy hajszál választja el az örültet a zseniről, ez a téboly maga, melyet a briliáns alakítások, vágás és forgatókönyv formál remekművé.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 6
Kritika elolvasva 3 764