Volt egyszer egy téka

Volt egyszer egy téka / Volt egyszer egy téka
2018. szeptember 27.
Bzsu861
Volt egyszer egy téka

A volt egyszer egy téka, című magyar dokumentumfilm a legendás Corvin videokölcsönzőt mutatja be, mely 22 év után végleg bezárta kapuit,jóval azután, hogy a Bittorent teret hódított. 2018. január 31. volt az a sorsdöntő nap a videotéka történetében, amikor utoljára fogadta a vásárlókat. A Corvin áruház gyöngyszeme, az Odeon videotéka Budapest szívében volt megtalálható a Corvin moziban. Ezzel a belvárosban, a VII. kerületben, meg is szűnt a lehetőség a videókölcsönzésre. Amint az üzlet végleg lehúzta a rolót, Budapest történetébe is beírta magát, és szép lassan az Odeon tékahálózat a múlt részévé vált.

Mindez kiváló alkalmat biztosított arra, hogy néhány lelkes volt tékás, valamint filmkedvelő megemlékezzen az egykori neves Odeon tékáról, valamint az egész videókorszakról, a 1980-as évek VHS aranykoráról, amikor még mindez sokat jelentett az emberek, legfőképp a budapestieknek. A Volt egyszer egy téka című, kitűnő magyar alkotás mind laikusoknak, mind pedig a fiataloknak is egyfajta felettébb szórakoztató múltidézés, amelyben az Odeon videotéka egykori alkalmazottjai, törzskölcsönzők, valamint ihletért betérő híres, és kevésbé filmkészítők is mesélnek a kölcsönzés egyfajta különleges bájáról, bebizonyítva azt az embereknek, hogy a VHS-nek is létezett egy olyan milliője, ami bemutatja, mit is jelentett a kölcsönzés a fanok számára, valamint tiszteleg az összes szeretett, vagy éppen rettentően nehéz természetű kölcsönző előtt.


A filmben sok más híresség mellett olyan ismert médiamogulok, filmesek, színészek is megszólalnak, vagy éppen csak valamelyest közreműködnek, mint Rudolf Péter, Hajós András, Simon Kornél, Puskás Peti, Mucsi Zoltán, Pálfi György, Mátyássy Áron, Miklauzic Bence, Gigor Attila, Orosz Dénes, valamint az egykori profi bokszoló világbajnok a még ma is sokat emlegetett Kótai Mihály. A Volt egyszer egy téka, nem csupán egy beszélő fejekkel agyonterhelt porté film, hanem számos vizuális geg található meg benne, valamint a VHS-hordozóra jellemző poénnal megfűszerezett, különálló blokokkal, és archív felvételekkel kiegészített vizuális alkotás, ami közé néhol még pár másodperces tékás filmjeleneteket is betoldottak, a célból, mert valahol a filmismeretnek is ki kell ütköznie ezen alkotásban. A Volt egyszer egy téka, világpremierje a 15. James Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjában is szerepel.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8
Kritika értékelés 5.5
Kritika elolvasva 1 597