X-Men: Az eljövendő múlt napjai

X-Men – Days Of Future Past / X-Men: Az eljövendő múlt napjai
2014. május 22.
Steve
X-Men: Az eljövendő múlt napjai

Az új generációs X-Men filmek második része, az X-Men - Az eljövendő múlt napjai, többet nyújt, mint egy átlagos, szuperhősökkel megtöltött, akciójelenetekkel átitatott, kalandban gazdag film. E részben olyan magaslatokba emelték a drámát, amely példaértékű, amelynek segítségével többet kínál a néző számára, és többet is kap a nagyérdemű, mint pár akciódús rész és megszokott szuperhős történet. A film bátran megállja a helyét a 2014-es év legjobb filmjei között, és ki merem jelenteni, hogy ez az egyik legjelentősebb, legkiválóbb szuperhős film amit valaha is csináltak, legyen szó akár a DC-filmek komolyságáról és sötétségéről vagy a Marvel-filmek lazaságáról és humororientáltságáról. Természetesen a temérdek dicséret, mely kiterjed a történeti megoldásokra, vizuális effektekre, akciójelenetekre, színészi alakításokra, de még a pénzügyi sikerekre is, ugyanis az eddigi 7 darab X-Men film közül ez teljesített a legjobban, csak megalapozza az állításomat.
A történet is több csavart és drámai jelenetet garantál, mint az eddigi X-men filmek. Dr. Bolivar Trask (Peter Dinklage) mániákus rögeszméjévé vált, hogy a mutánsok veszélyt jelentenek az emberiség számára, ezért mindenképp szeretné őket kordában tartani, és ha kell, elpusztítani őket. Ennek fényében megtervezi a Sentineleknek nevezett robotokat, amelyek tökéletes fegyverként szolgálnak arra, hogy könnyedén megtalálják a mutánsokra jellemző gént és megöljék a gazdatestet. A 21. századra azonban a Sentinelek nemcsak jól felszerelt és hatékony robotokká váltak, hanem olyan gyilkológépekké, amelyekkel még a legjobb mutánsok sem tudják felvenni a versenyt. A kihalás szélén álló mutánsok egyetlen esélye az, hogy a mindenre elszánt Wolverine-t (Hugh Jackman) visszaküldjék a múltba, és felkeresvén az X-Men tagjait megváltoztassák a múltat, és ezzel a jövőt is.

Számtalan izgalmas percet ígér a film, és a kiváló színészi alakításoknak köszönhetően teljesen drámaivá válik az atmoszféra. A múltban történő próbálkozások és a jövőben lévő keserves tettek együttesen tökéletesen átadják a film világát, remekül érzékeltetik, hogy minden egyes cselekedet a múltban hatalmas következményekkel járhat a jövőt illetően. Mindkét idővonalon együtt izgulunk a mutánsokért, együtt értetlenkedünk egyes drámai jeleneteken, és együtt ég belénk az érzés, hogy ez a film több, mint az eddig látott Marvel-filmek.
Akinek nem sikerült megnézni ezt a mozikban, és még most sem nézte meg, az azonnal tegye meg. Csalódni nem fog, és a film végén bátran kijelentheti, ahogyan azt tettem én is, hogy nemcsak a 2014-es év egyik legjobb szuperhős filmje, hanem minden időké is egyben.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 8.5
Kritika értékelés 6.5
Kritika elolvasva 44 417